luni, 22 martie 2010

Ghid de ingrijire a hamsterilor sirieni

Caracteristici generale

Hamsterii sirieni (Mesocricetus auratus) ating la maturitate o lungime de 17-18cm, o greutate de 200g si pot ajunge pana la varsta de 3 ani. Au o codita foarte scurta. Culoarea originala a speciei in salbaticie este brun auriu insa in urma cresterii in captivitate au aparut si alte culori, incadrate in doua categorii: Agouti (care mai pastreaza marca originala) si Self. Agouti prezinta ca varietati de culoare: auriu, scortisoara, ruginiu, gri inchis, gri deschis, gri argintiu, galben. Self prezinta ca varietati de culoare: crem, alb, negru, fumuriu. In mod obisnuit hamsterii sirieni au blana scurta insa exista varietati cu blana lunga sau chiar fara blana.

Hamsterii sirieni sunt animale nocturne si deci isi petrec mare parte a zilei dormind. Ei pot fi nervosi daca sunt treziti in timpul zilei. Sunt animale solitare si trebuie tinuti intotdeauna individual in cusca intrucat dupa varsta de 8-10 saptamani se vor bate intre ei, aceste conflicte putand de multe ori rezulta cu rani grave sau chiar moartea. Hamsterii isi ating maturitatea sexuala la varsta de 3-6 saptamani si inceteaza sa se reproduca dupa implinirea varstei de 12-14 luni. Femelele intra in estru o data la 4 zile, deci gestatiile sunt imposibil de evitat in cazul in care gazduiti o pereche in aceeasi cusca!

Femela sau mascul?

Sexul hamsterului poate fi greu de determinat, in special daca nu avem la indemana un mascul si o femela pentru a-i compara. Cel mai important indiciu este distanta dintre organele genitale si anus. Aceasta este mult mai scurta la femele decat la mascul, unde este de aproximativ 1cm. De asemenea, masculii au scrotul cu testicolele de obicei vizibil.

Amenajarea unei custi
In magazinele de profil puteti gasi trei tipuri de custi pentru hamsteri: custi cu gratii, custi din plastic sau acvarii. Dintre acestea recomandam custile cu gratii, intrucat ele ofera cea mai buna ventilare si dau posibilitatea hamsterilor sa se catere pe peretii lor - o activitate care le este foarte placuta. Un amanunt important este acela ca gratiile sa nu fie prea distantate pentru a permite evadarea sau blocarea hamsterului intre ele. Acvariile sunt mai usor de curatat, dar nu permit o ventilatie corespunzatoare si nici nu permit hamsterilor sa se catere pe pereti. Custile din plastic modulare, desi ofera multe posibilitati de distractie (tunele, ascunzatori) pot fi dificil de curatat si nu permit ventilarea aerului.

Pentru acoperirea fundului custii puteti opta intre talas si produse specifice pe care le gasiti in magazinele de profil. Evitati talasul de cedru si pin intrucat pot fi otravitoare pentru hamsteri. Asternutul trebuie schimbat saptamanal. Intrucat hamsterii folosesc numai o anumita parte a custii pentru "toaleta", aceasta va putea fi curatata mai des. Hamsterilor le place sa se ingroape in asternut asa ca aveti grija ca acesta sa aibe o adancime corespunzatoare.
Cusca nu trebuie pozitionata direct pe podea si nici aproape de surse de caldura sau expusa luminii solare. Avand in vedere faptul ca hamsterii sunt animale nocturne cusca ar trebui asezata in locuri care pe timpul zilei sunt ferite de zgomot. Cu toate acestea, nu izolati hamsterul dumneavoastra pentru ca seara el are nevoie de interactiuni sociale.
Va trebui sa-i asigurati hamsterului dumneavoastra un loc de odihna (o cutie de carton sau un accesoriu din magazinele de specialitate) al carui fund sa fie acoperit cu materiale moi (servetele, spre exemplu). Acest asternut va trebui schimbat doar o data la 1-2 luni, intrucat schimbari mai dese ar putea fi suparatoare pentru hamster. Totusi acest loc va trebui inspectat din cand in cand si resturile de mancare depozitate acolo vor trebui inlaturate.
Hamsterii trebuie sa aiba in permanenta ceva de ros si rontait. Asigurati-le bucatele de lemn, cutiute de carton, role ramase de la hartia igienica, ramurele sau crengute de copac. Bolul pentru mancare este ideal sa fie unul din ceramica iar pentru apa se va folosi o adapatoare (dozator).
Pentru ca in salbaticie hamsterii alearga zilnic kilometrii intregi, ei trebuie sa faca si in captivitate foarte multa miscare. Procurati-le o roata care sa fie suficient de mare pentru un hamster sirian adult! Ideal este ca roata sa aiba suprafata de alergare solida, fara striatii. Hamsterii sunt activi noaptea, deci achizitionati o roata silentioasa. Puteti sa le oferiti si mingiute.
Hrana
Dieta hamsterului dumneavoastra trebuie sa fie alcatuita in majoritate din mixurile speciale pentru hamsteri care se gasesc in magazinele de specialitate. Totusi hamsterilor le plac si fructele si legumele si le puteti oferi din cand in cand asa ceva. Daca apar deranjamente stomacale hrana de acest tip va trebui suprimata. Evitati rosiile, mazarea proaspata, cartoful, ceapa, usturoiul, dulciurile, alimentele sarate precum si orice alta mancare care nu este destinata hamsterilor. Le puteti oferi din cand in cand chiar si iarba sau fan precum si mici bucatele de carne fiarta de pui. Inlaturati resturile de mancare care s-ar putea degrada ramanand neconsumate in cusca. Hamsterii trebuie sa aiba mereu apa proaspata la indemana.

Imblanzirea si manipularea hamsterilor
Este raspandita ideea conform careia hamsterii musca. Totusi acest lucru se intampla numai daca acestia se sperie, sunt stresati sau deranjati in timpul zilei cand dorm. Dupa achizitionare acordati hamsterului dumneavoastra cateva zile sa se acomodeze cu noua "casa". Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca sa, vorbindu-i astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Ulterior puteti incerca sa-l hraniti din palma. Dupa ce accepta acest lucru puteti sa-l luati in palme. Aveti grija sa nu-l scapati pentru ca se poate rani. Ideal este ca, cel putin la inceput, sa-l tineti intr-o palma si sa-l acoperiti cu cea libera. Mangaiati-l usor si cu delicatete. Nu-l loviti niciodata! Procesul de imblanzire poate dura de la cateva zile pana la peste o luna.
Daca doriti puteti lasa din cand in cand hamsterul dumneavoastra liber prin casa insa va trebui sa aveti grija sa nu poata intra prin cotloane de unde sa nu-l mai puteti scoate sau sa nu-l mai gasiti.

Ingrijiri speciale
Din cand in cand puteti sa oferiti hamsterului dumneavoastra o baie de nisip care sa ii aminteasca de desert - habitatul lui natural. Nu faceti baie hamsterului! El poate raci si nici nu are nevoie de baie, isi curata blana singur. Hamsterii cu blana lunga trebuie periati din cand in cand.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu